Όλα γίνονται για το ανώτερο καλό μου!

Πολλές φορές στη ζωή μας έρχονται στιγμές που αισθανόμαστε πως χάνουμε τον έλεγχο, που βλέπουμε τις καταστάσεις να εξελίσσονται ανεξάρτητα από την δική μας βούληση! Τότε, ανάμεικτα συναισθήματα κατακλύζουν το μυαλό και το σώμα μας, ο θυμός εναλλάσσεται με την ενοχή, η θλίψη, η αυτολύπηση και η απογοήτευση γίνονται οι καλύτεροί μας φίλοι.

Αυτή είναι η γνώριμη τεχνική. Μόνο που αυτή η τεχνική, η οποία βασίζεται σε πρότερα βιώματα, πεποιθήσεις και άλλα στοιχεία που έχουν διαμορφώσει την ιδιοσυγκρασία μας, δεν φαίνεται να οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα, δεν μας βοηθά σε καμμία περίπτωση να βγούμε από το προσωπικό μας ‘τέλμα’. Όταν αντιδρούμε συναισθηματικά σε μία δύσκολη κατάσταση, ουσιαστικά δεν μπορούμε να σκεφτούμε λογικά και αδυνατούμε να βρούμε λύση σε ό,τι μας συμβαίνει.

Εκείνο που χρειάζεται να κάνουμε καταρχήν, είναι να κατανοήσουμε πως οτιδήποτε συμβαίνει στην ζωή μας δεν προέκυψε τυχαία. Αποτελεί μία αλυσιδωτή αντίδραση γεγονότων από το παρελθόν έως και αυτήν ακριβώς την στιγμή, που έχει γίνει έτσι ώστε να διδαχθούμε κάτι. Συνεπώς, καλό θα ήταν να αναλογιστούμε: πώς οδηγηθήκαμε στην κατάσταση που είμαστε τώρα, ποια ήταν τα βήματα που μας έφεραν ως εδώ; Κάνοντας μία αναδρομή με απόλυτη επίγνωση και χωρίς καθόλου επικριτική διάθεση, παρά μόνο διερευνητικά, παρατηρούμε το δικό μας κομμάτι, τις επιλογές μας, τις αποφάσεις που λάβαμε σε κάθε φάση. Αυτό το κάνουμε όχι για να κατηγορήσουμε τον εαυτό μας, αλλά για να γίνουμε πιο συνειδητοί και περισσότερο για να κατανοήσουμε εμείς πού κάναμε λάθος. Αντιλαμβανόμαστε έτσι, ότι η παρούσα κατάσταση δεν προέκυψε τυχαία, αλλά συμμετείχαμε κι εμείς ως έναν βαθμό. Το αναγνωρίζουμε λοιπόν αυτό και μαθαίνουμε από το λάθος μας, πράγμα που σημαίνει ότι θα προσπαθήσουμε να μην το επαναλάβουμε, εφόσον πλέον γνωρίζουμε τις συνέπειες!

Μαθαίνοντας από τα λάθη μας εξελισσόμαστε, βελτιωνόμαστε και αποκτούμε μεγαλύτερη επίγνωση. Γινόμαστε λίγο πιο σοφοί και πιο δεκτικοί στις αλλαγές, δεν πελαγοδρομούμε κάθε φορά που ταράσσονται τα νερά! Ωριμάζουμε και κατανοούμε ότι κάθε δυσκολία έχει μέσα της ένα μάθημα και έναν σκοπό: να μας κάνει πιο δυνατούς και να μας μεγαλώσει. Ας αισθανθούμε λοιπόν ασφαλείς μέσα σε κάθε κατάσταση που βιώνουμε, καθώς όλα γίνονται για το ανώτερο καλό μας!

Μαρία Καυρολογάκη
Εκπαιδεύτρια Αναπνοής Συνειδητής
Ενεργειακή θεραπεύτρια