Η γιόγκα είναι μια σωματική, πνευματική και πνευματική πρακτική που ξεκίνησε στην αρχαία Ινδία. Κωδικοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον σοφό Patanjali στις Yoga Sutras του γύρω στο 400 μ.Χ., η πρακτική στην πραγματικότητα μεταδόθηκε από δάσκαλο σε μαθητή πολύ πριν προκύψει αυτό το κείμενο. Παραδοσιακά, αυτή ήταν μια μετάδοση ένας προς έναν, αλλά από τότε που η γιόγκα έγινε δημοφιλής στη Δύση τον 20ο αιώνα, τα ομαδικά μαθήματα έγιναν ο κανόνας.
Η λέξη γιόγκα προέρχεται από τη σανσκριτική ρίζα yuj, που σημαίνει «ζυγώνω» ή «ενώνω». Η πρακτική στοχεύει στη δημιουργία ένωσης μεταξύ σώματος, νου και πνεύματος, καθώς και μεταξύ του ατομικού εαυτού και της καθολικής συνείδησης. Μια τέτοια ένωση τείνει να εξουδετερώνει σκέψεις και συμπεριφορές που βασίζονται στο εγώ, δημιουργώντας μια αίσθηση πνευματικής αφύπνισης.
Η γιόγκα ασκείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, και ενώ έχουν αναπτυχθεί πολλές διαφορετικές ερμηνείες και στυλ, οι περισσότεροι τείνουν να συμφωνούν ότι ο απώτερος στόχος της γιόγκα είναι να επιτύχει την απελευθέρωση από τον πόνο. Παρόλο που κάθε σχολή ή παράδοση της γιόγκα έχει τη δική της έμφαση και πρακτικές, οι περισσότεροι εστιάζουν στο να φέρουν κοντά το σώμα, το μυαλό και την αναπνοή ως μέσο αλλαγής ενέργειας ή αλλαγής συνείδησης.
Η σύγχρονη γιόγκα συνδέεται συχνότερα με τη φυσική πρακτική της asana, μια σειρά από στάσεις που συχνά συνδυάζονται σε στυλ όπως το Vinyasa Flow ή το Ashtanga. Η πρακτική Asana γενικά αποσκοπεί στο να χτίσει δύναμη και αντοχή, να βελτιώσει την ευελιξία, τον συντονισμό και την ισορροπία και να χαλαρώσει το σώμα. Ωστόσο, αυτό παρέχει μόνο μια μικρή πτυχή της παράδοσης της γιόγκα στο σύνολό της.
Οι Yoga Sutras του Patanjali παρέχουν την παραδοσιακή βάση της γιόγκα, στην οποία σκιαγραφεί μια οκταπλή διαδρομή της πρακτικής. Γνωστό ως «Οκτώ Άκρα της Γιόγκα», αυτό το μονοπάτι προσφέρει έναν οδηγό σε άτομα που είναι αφοσιωμένα στη δημιουργία μιας ένωσης μεταξύ σώματος, νου και πνεύματος.
Κάθε ένα από τα Οκτώ Άκρα προσφέρει ένα μέσο ζωής με περισσότερη ακεραιότητα, αυτοπειθαρχία, σεβασμό για τη φύση και σύνδεση με τις πνευματικές πτυχές της ζωής. Αυτές οι οκτώ πρακτικές προορίζονται να πραγματοποιηθούν με ολιστικό και ολοκληρωμένο τρόπο: Yamas: Πέντε καθολικές, ηθικές και ηθικές τηρήσεις που πρέπει να ζήσετε (μη βία, ειλικρίνεια, μη κλοπή, εγκράτεια και μη απληστία)
Niyamas: Πέντε πνευματικές και αυτοπειθαρχίας (καθαριότητα, ικανοποίηση, πνευματικές λιτότητες, μελέτη των γραφών και παράδοση στον Θεό) Asana: Φυσική στάση, που αρχικά προοριζόταν μόνο για καθιστή διαλογισμό, αλλά πιο πρόσφατα προσαρμοσμένη ώστε να περιλαμβάνει όλες τις σωματικές πρακτικές γιόγκα Pranayama: Ασκήσεις αναπνοής για τον έλεγχο της ροής της πράνα (ζωτικής ζωτικής δύναμης) Pratyahara: Απόσυρση των αισθήσεων Dharana: Συγκέντρωση με μονή αιχμή Dhyana: Διαλογισμός Samadhi: Απελευθέρωση ή μακάρια ένωση με το Θείο
Τα τέσσερα παραδοσιακά μονοπάτια της γιόγκα είναι:
Μπάκτι (αφοσίωση)
Κάρμα (δράση/ανιδιοτελής υπηρεσία)
Jnana (γνώση/αυτο-μελέτη)
Raja (αυτοπειθαρχία/εξάσκηση).
Αν και οι σύγχρονες σχολές γιόγκα, όπως το Jivamukti, το Bikram και το Sivananda προσφέρουν εναλλακτικές ερμηνείες, οι περισσότερες έχουν τις ρίζες τους στις ίδιες φιλοσοφικές έννοιες και πρακτικές με το Patanjali's Eight Limbs.
Η γιόγκα χρησιμοποιείται επίσης ως θεραπευτικό εργαλείο για πολλές σωματικές και ψυχικές παθήσεις και η έρευνα νου-σώματος καταδεικνύει τώρα την αποτελεσματικότητά της ως θεραπεία για χρόνιο πόνο, άγχος, κατάθλιψη, καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη, για να αναφέρουμε μόνο μερικά.
Πηγή: yogapedia.com